$
פנאי

סיור טעימות: 8 מקומות של אוכל טוב באשדוד

כור ההיתוך האשדודי הוליד מעוזי אוכל אותנטיים כמו אידי. "כלכליסט" יצא לבדוק את הסצינה הקולינרית בעיר וחזר עם טעם של עוד

גלי וולוצקי 12:2003.11.09

הפריחה הקולינרית באשדוד כבר הצמיחה לא מעט מעוזים. אידי, למשל, שבזכותו אפילו תל־אביבים עצלנים נכנסו לרכב ונסעו דרומה לאכול, או מאמא רחל, שמציעה בבוטקה שלה אוכל מרוקאי אמיתי. אבל יש בעיר עוד פנינים כאלה, שמוכרות היטב למקומיים ורק מחכות להתגלות. מאפייה משובחת, סוחר דגים קפדן ודגים מעושנים בשיטה מסורתית הם רק חלק מההיצע. "כלכליסט" טעם וממליץ על שמונה תחנות בעיר.

 

חנות דגים: ז'אנו מאיר ובניו

 

מדובר באחד מסוחרי הדגים הוותיקים בארץ, המספק דגי ים להרבה מהמסעדות המובחרות, בהן אידי השכנה, ללה וקלמה, שאליהן עוד נגיע, קלואליס ברמת גן ואחרות. שתי ספינות הדיג שבבעלותו חוזרות לנמל אשדוד ופורקות מה שעלה ברשת - מבחר דגי לוקוס ענקיים, פלמידות לבנות ואדומות, מוסר ים במשקל 17 ק"ג, ברבוניות, פרידות ועוד. גם דגי בריכות ויבוא מגיעים לחנות במשך היום. במהלך הביקור שלנו בחנות מבקש פטריק, הבן שמנהל את העסק ביד רמה, שיפלטו לו 30 ק"ג של אינטיאס בעבור מלון קינג דיוויד בירושלים, ושישלחו פילה לוקוס וטונה בלו פין למסעדת רוקה בהרצליה.

 

ז'אנו מאיר ובניו ז'אנו מאיר ובניו צילום: עמית שעל

 

אף על פי שז'אנו מוכרת בסיטונות, משרתים פה גם קונים פרטיים, בעיקר בימי שישי. פרטים: מחירים לק"ג: לוקוס 90-100 שקל, פלמידה לבנה 45-55 שקל, פרידה 65-75 שקל, ברבוניה 60-70 שקל, מרלן 40 שקל. המלאכה 6/9, טל': 050-5396563, 050-5337480.

 

סטקייה: Two Guys

 

במבנה קצת מצחיק שבראשו ארובה מעשנת פועלת אחת הסטקיות העסוקות בעיר, ונראה כאילו כל אשדוד אוכלת משהו בפיתה או בבגט בצהריים. במקרר נחים כל הבשרים הרגילים וגם ספיישלים מרוקאיים, כמו נקניקיות מרגז חריפות, טחול ממולא גדול (במילוי חלקי פנים ועשבי תיבול) או קטן (על שיפודים), לבבות, שקדים, אשכים ועוד. אל תפספסו את הצ'יפס, כזה שכבר כמעט לא רואים במסעדות. פרטים: שיפודי לבבות בבגט או בפיתה 27 שקל, שקדים 40 שקל, אשכים 35 שקל, טחול ממולא 35 שקל. שבי ציון 2, מרכז מסחרי א', טל': 08-8531311.

 

סטקיית Two Guys סטקיית Two Guys צילום: עמית שעל

 

מסעדת דגים: ז'קוב

 

בין ז'אנו לבין חנות הדגים ז'קוב הסמוכה אין יריבות, כי מדובר בבני משפחה שהקשרים ביניהם מועילים לשני הצדדים. ליד החנות פתחו ז'קוב ואשתו ז'קלין מסעדה קטנה, שמנצלת את העובדה שבעל המסעדה הוא גם דייג. לשולחן מוגשות קציצות דגים חריפות, ברבוניות פריכות וזהובות שבבוקר עוד שחו בים, ומבחר סלטי בית.

 

בימי שישי מוצבים על המדשאה מול המסעדה שמשיות, שולחנות וכיסאות, ולפעמים גם ברז בירה, והרבה דוכני אוכל ועליהם יותר מ־30 תבשילי דגים שונים, שתושבי האזור באים לקנות הביתה. הטעימות חינם והמחירים שוברי שוק. פרטים: מנות במסעדה: קציצות דגים ברוטב 59 שקל, ברבוניות 45 שקל, סרדינים ממולאים 39 שקל. תבשילי דגים הביתה: 49 שקל לק"ג, מושט טרי 9 שקלים לדג. המלאכה 6/9, טל': 08-8563222.

 

ז'קוב דגים ז'קוב דגים צילום: עמית שעל

 

קונדיטוריה: לה ליונז

 

אף שהיא שוכנת בין סניף של ארומה לסניף של קפה קפה, אין כמעט כיסא פנוי בסניף לה ליונז שבסטאר סנטר (שהמקומיים מכנים "מרכז רביבו", על שם הבעלים, כדורגלן העבר, ושותפו בן זקן). במקום ויטרינה מפתה של קינוחים מהז'אנר הצרפתי - מתוקים ומעוצבים עד הפרט האחרון, סלסילות מאפים טריים ועוד. הרשת, המונה כיום שלושה סניפים באשדוד, עתידה להתרחב בקרוב גם לראשון לציון ולרחובות, ובינתיים היא המלכה הבלתי מעורערת של המתוקים באשדוד. פרטים: קינוחים 21 שקל, עוגות שלמות 130-145 שקל, מאפים 8-14 שקל. ז'בוטינסקי 47 (מתחם סטאר סנטר). טל': 08-8566767.

 

מסעדת חוף: קלמה

 

בכל עיר חוף שמכבדת את עצמה יש מסעדה שבה אפשר לאכול דגים פריכים או סתם ללגום בירה עם נשנוש קל מול השמש השוקעת בים. באשדוד קוראים לה קלמה. על דק עץ גדול אפשר לבחור בין ישיבה מסביב לשולחנות לבין ספות לבנות או מסביב לבר, שלקראת הלילה הופך למרכז העניינים. קו המים נמצא במרחק צעדים ספורים, וכמעט מכל שולחן אפשר להשקיף על רצועת החוף שנחשבת לאחת מהיפות בארץ. פרטים: ארוחות בוקר 29-52 שקל, מנת אדממה 20 שקל, סיגרים 28 שקל, אצבעות דג ים ברוטב לימון ושום 45 שקל, מיקס דגי ים 70 שקל. חוף לידו, טל': 08-8667241.

 

מסעדת קלמה מסעדת קלמה צילום: עמית שעל

 

מסעדה באולם אירועים: ללה

 

מסעדת ללה, שנפתחה לפני כשלוש שנים במתחם מונארט הסמוך לבית העירייה, מתפקדת עתה רק כאולם אירועים לאירוח 20–170 איש לטקסי חינה, חתונות וחגיגות בנוסח אלף לילה ולילה. אבל מכיוון שהסירים כבר על האש והסלטים כמעט מוכנים, גם מי שיתריעו בשיחת טלפון יוכלו לבוא ולאכול צהריים - וסביר להניח שייתקלו באחד מבכירי העירייה או בראש העירייה עצמו, שהפך את ללה למסעדה הקבועה לארוחות צהריים.

 

בעלת המקום מרסל חולשת על המטבח ומנהלת את הסבתות שמבשלות אוכל מרוקאי כמו פעם: קוסקוס נהדר מוגש בטאג'ין, תבשיל עוף בזיתים ובטרפש (הכמהין המדברית), לשון בלימון וצלפים, זנב בנוסח מרקש, פסטייה מתקתקה במילוי עוף, צימוקים ועשבי תיבול, קדירת ראש כבש, תבשיל מוח על מצע גרגרי חומוס, סרדינים ממולאים, קציצות בקר ברוטב זעפרן ופטריות, סלטים כיד המלך ולחם בית מרוקאי. פרטים: 55 שקל לארוחת צהריים הכוללת סלטים, מנה עיקרית ותוספת. בהזמנה מראש. הגדוד העברי 14, מרכז אמנויות מונארט, טל': 08-8666068, 052-5855522.

 

מסעדת ללה מסעדת ללה צילום: צפריר אביוב

 

בית קפה: הוריזון

 

בתי הקפה באשדוד הם מוסדות חשובים, והאמריקנו האשדודי - קפה בחלב שמוגש בכוס זכוכית - הוא המשקה הרשמי בעיר. בקפה הוריזון (המכונה בפי כולם קפה הסיטי) השפה השלטת היא צרפתית, בפי מקומיים או תיירים. בשעות אחר הצהריים כולם לוגמים אמריקנו, מנשנשים איזה קרפ ומתבוננים בפסל המוזר במרכז הכיכר. פרטים: קרפ סוכר 18 שקל, קרפ הוואי (בננה, קוקוס וסירופ שוקולד) 30 שקל, אמריקנו 10 שקלים. הציונות 5, טל': 08-8652721.

 

קפה הוריזון קפה הוריזון צילום: עמית שעל

 

יצרני דגים מעובדים: דגי התקווה

 

עשרות שפרוטים קטנטנים וכסופים תלויים על מתקן בהמתנה לתורם להיכנס למעשנה, מה שמסגיר את העובדה כי אף שמדובר באחד מהיצרנים הגדולים בארץ לדגים כבושים ומעושנים ולסלטים, עדיין עובדים פה בשיטה המסורתית - עישון בנסורת. המקום חביב על יוצאי חבר העמים שמתגוררים באשדוד, והם מגיעים לחנות המפעל הקטנה לרכוש את הפייבוריטים שלהם הביתה. פרטים: מחירים לק"ג: מקרל מעושן 45-50 שקל, סלמון בעישון קר 130 שקל, שפרוטים מעושנים 40 שקל, טונה מעושנת 70 שקל. הבושם 5, טל': 08-8524626.

 

סייע בהכנת הכתבה אלון יפת, יועץ למיתוג קולינרי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x