$
נדל

לאן נעלמו 31 מיליון שקל של המכללה להנדסה

מדו"ח המבקר עולה כי המכללה, שאת הקמתה הוביל אולמרט ונוהלה בידי עוזי וכסלר, שילמה חלק קטן מחובותיה למינהל מקרקעי ישראל

שי פאוזנר 15:2816.02.09

בדו"ח מבקר המדינה שהתפרסם היום (ב') נמצא גם סיפורה של המכללה האקדמית להנדסה בירושלים. מהדו"ח עולה כי בינואר 2004 החליטה ועדת שרים לענייני ירושלים להקצות למכללה את השטח בירושלים הידוע כ"מכללת בזק", אותו שכרה עד אז המכללה מבזק.

מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס צילום: אלכס קולומויסקי

 

עוד מדו"ח המבקר

 

 

בעקבות ההחלטה, החל מינהל מקרקעי ישראל בהליכי הקצאת הקרקע והמבנים למכללה בפטור ממכרז. בהמשך עברה המכללה מהמקום. באוגוסט 2005 אישר מינהל מקרקעי ישראל למכללה בפטור ממכרז הקצאת קרקע ומבנים שערכם נאמד על ידי השמאי הממשלתי הראשי ב-49 מיליון שקל.

 

ההקצאה הייתה בתנאים מסוימים, שכללו, בין היתר, תשלום חלקי בגין הקרקע של כ-10 מיליון שקל ותשלום מלא בגין המבנים הממוקמים עליה ("מכר דירה") של 31 מיליון שקל. אך מבקר המדינה חושף כי שובר התשלום שהופק במחוז ירושלים במינהל בעקבות ההחלטה היה רק בגין הקרקע ונרשם בו סכום של כ-10 מיליון שקל בלבד וכי הוא לא כלל חיוב של כ-31 מיליון שקל בגין המבנים. הממצאים, כותב המבקר, "מעידים על ליקויים חמורים בהתנהלות המינהל ומחוז ירושלים בעניינים אלה".

 

נציין, כי המכללה היא עמותה רשומה שבין מייסדיה היתה הרשות לפיתוח ירושלים (רל"י) ועיריית ירושלים. ראש עיריית ירושלים דאז, ראש הממשלה אהוד אולמרט, היה שותף להקמת המכללה ואף כיהן בשנים 2001-2002 כיו"ר חבר הנאמנים שלה. במועדים הרלוונטיים לדו"ח המבקר, כיהן אולמרט כשר התעשייה המסחר והתעסוקה, הממונה מתוקף תפקידו על מינהל מקרקעי ישראל וכשר האוצר.

 

נשיא המכללה מאז הקמתה הוא עוזי וכסלר, שכיהן גם כיו"ר הרל"י עד אמצע שנת 2003. על פי דו"ח המבקר, וכסלר היה שותף לדיונים על קביעת השומה לנכס והיה מודע לעובדה שהחיוב מחולק לקרקע ולמבנים ועבור המבנים יצטרכו לשלם "סכום משמעותי ביותר" כדבריו בשיחות בעניין. אולם וכסלר, ע"פ דו"ח המבקר, לא הפנה את תשומת לב המינהל לחיוב החסר שנשמטו ממנו כ-31 מיליון שקל בגין המבנים.

 

בין השאר, מתייחס המבקר בדו"ח לפגישה של שר האוצר דאז (אולמרט), בעניין הצורך בהחלטה שתאפשר למכללה לקבל הלוואה לצורך ביצוע העסקה עם המינהל, וכותב: "עולה חשש כי הסיכומים בפגישה הם שהכתיבו לוות"ת (הוועדה לתכנון ותקצוב) את החלטותיה בעניין המכללה ולא אמות מידה מקצועיות".

 

דובר המכללה: הדו"ח מתעלם ממעמדו הציבורי של המוסד

 

דובר המכללה האקדמית להנדסה ירושלים מסר בתגובה: "מכיוון ומדובר במוסד ציבורי, המכללה מתוקצבת על ידי המועצה להשכלה גבוהה, לכל דבר ועניין, בדומה לכל אוניברסיטה אחרת. בדו"ח המבקר נפלה טעות בסיסית, שאינה מובנת לנו, הנובעת מההתעלמות ממעמדו הציבורי של המוסד. הטענות כאילו נפל פגם כלשהו בעניין הקצאת הקרקעות מוזרות, לאור העובדה הברורה כי ממשלת ישראל החליטה להקצות קרקע למכללה, בפועל קרקע של מינהל מקרקעי ישראל השייך למדינה מוחכרת למכללה השייכת למדינה ובסופו של דבר הקרקע נשארת שייכת למדינה".

 

ממינהל מקרקעי ישראל נמסר כי המינהל למד את דו"ח מבקר המדינה והפיק לקחים מעסקת הקצאת הקרקע למכללה הטכנולוגית ההנדסית בירושלים. המינהל ערך סדרה של שיפורים במערך הבקרה של העסקאות בכדי למנוע השנות של מקרים דומים. באשר למכללה הטכנולוגית, תיערך עסקה לפי הכללים והנהלים הקיימים, וזו תובא לאישור ועדת הפטור ממכרז ושר האוצר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x