$
פנאי

היסטוריה: ספר הבלוג העברי הראשון כבר בחנויות

יציאתו של הספר "הופכת עולמות" של הבלוגרית בת ה־66 קורינה, היא הזדמנות לבחון את הסוגה הספרותית החדשה המכונה בעולם Blook

רוני שני 09:2622.07.08

אפשר לומר הרבה דברים על שוק הספרים המקומי, אבל נועז וחדשני הוא לא. בעוד המו"לים בעולם מתמודדים עם אתגרי העידן הדיגיטלי ומתחמשים בארסנל הולם לשדה הקרב המתחדש - כאן נאבקים על כל שנקל. נדרשה דווקא מחברת אלמונית למחצה, בת 66, כדי לעשות היסטוריה.

 

קורינה הסופרת (כך שמה המלא בתעודת הזהות) פעילה באינטרנט כבר שש שנים ונהנית מיותר מ־6,000 גולשים נאמנים. לאחר שישה ספרים רגילים, שגם זכו לתשבחות, פרצה דרך והחלה להפיץ החודש את ספר הבלוג הראשון בישראל. "הופכת עולמות" (בהוצאה עצמית, חודנה) מאגד 150 פוסטים בעלי אופי אקטואלי, המחולקים לתשעה פרקים ומעוטרים בטוקבקים ובקריקטורות של יונתן אמיתי. "מתוך הבית הזה אני שולחת כעת אל העולם את 'הופכת עולמות'... נולד, אדום, מלא חיים", כתבה בבלוג שלה באתר רשימות, שעליו מבוסס הספר החדש.

 

קורינה הסופרת קורינה הסופרת צילום: עמית שעל

 

בזיכרון הקולקטיבי עולה ספר שזכה לתואר ספר הבלוגים הראשון בארץ ("המקלדת", קובץ הסיפורים של גולשי תפוז שיצא ב־2006), אבל בניגוד אליו "הופכת עולמות" הוא ממש בלוג שהועתק כמות שהוא אל בין דפיו של ספר. מה שקרוי בעולם Blook.

 

ספר הבלוג הראשון ("User Interface Design for Programmers" מאת המתכנת ג'ואל ספולסקי) ראה אור ב־2001. אחריו הגיע ספרו של טוני פירס, "Blook", שהעניק לז'אנר כולו את שמו. את המינוח הזה, שקיים מאז שנות התשעים בהקשר מעט שונה, הדביק לספר הבלוג העיתונאי ג'ף ג'ראוויס. ב־2005 הוענקה לו גושפנקה רשמית בדמות פרס ה־Blooker. נותן החסות הראשון של התחרות, אתר lulu.com, סייע להפיץ את הבשורה וחולל מפנה בתעשיית המו"לות האמריקאית. הודות לטכנולוגיית Print on Demand (הדפסת ספר על פי דרישה, שחוסכת את עלויות ההדפסה המוקדמת ואחסון המלאי) שמאפשרים Lulu ומתחריו - blurb.com, cafepress.com או אמזון - כל אחד יכול להוציא ספר.

 

דיאלוג עם הקוראים

בשנתיים האחרונות יצאו לאור מאות Blooks. הבולטים שבהם היו ספרה של זונה שכתבה בלוג בשם העט בל דה ז'ור; יומניו של הבלוגר סלאם פאקס, שכללו דיווחים בזמן אמת מהמלחמה בעיראק (וכן אלו של החייל האמריקאי קולבי באזל, (זוכה ה־Blooker לשנת 2007); ו"Just a Geek" של השחקן והבלוגר וויל וויטון.

 

ובחזרה לישראל. בראיון שהעניקה קורינה ב־2003 לעיתון "העיר" הסבירה שהבלוג אינו ספרות, כי אם במה לחשיפת מרכולתה ולניהול דיאלוג עם הקוראים. היום היא רואה ביומן הרשת שלה סוגה ספרותית חדשה, המייצגת את המהפכה האזרחית של האינטרנט: "ספר הבלוג הראשון בישראל חונך ז'אנר ספרותי חדש: הבלוג הדעתן־הספרותי. עיתון אישי מקוון המתייחס למציאות החברתית והפוליטית ולעולם, אך לשונו היא לשון הספרות, רבת משמעויות ואזכורים מעולם התרבות, שכליה הם הסאטירה, ההומור, המשל והפתגם", היא כותבת בבלוג. פוטנציאל המכירות של הספר החדש טמון, לדעתה, בעובדה שהוא מעביר את הדיון השמור לזירת הטוקבקים מהמחשב לסלון.

 

אין בשורה מהמסך

מאידך, עדיין מוקדם לדעת אם הגימיק יסייע ל־1,000 עותקי המהדורה הראשונה להיחטף מן המדפים. האם יש הצדקה להדפיס ספר כדוגמת "הופכת עולמות", שיותר מהכל מהווה אסופת מאמרים שבעתיד ינוס לחָם? מוכשרת ככל שתהיה הסופרת, ותהא שפתה עשירה ופיוטית ככל שתהא - פוסט בבלוג הוא טקסט שברוב המקרים אינו נהנה מחיי נצח. התייחסויות אקטואליות יפות לשעתן, גם בישראל, שבה כמעט ואין חדש תחת השמש.

 

סגירת האתר BlogBinders, שאיפשר לבלוגרים לכרוך את הגיגיהם המקוונים בספר, עשויה להיות תמרור אזהרה לכך שבלוגים שמוזרמים כך סתם מן המסך אל הנייר אינם הבשורה הספרותית של המאה ה־21. נתוני המכירות הבינוניים יעידו: אנה מארי קוקס, שבלוג הרכילות הוושינגטוני שלה, wonkette.com, זיכה אותה במקדמה בסכום של כ־275 אלף דולר כדי להופכו לספר, הציגה מכירות מאכזבות. עמיתיה כשלו אף הם בטיפוס אל רשימות רבי המכר. אפילו מדריך לכיבוש המדיה מבית הבלוג המצליח Gawker נכשל בפורמט הנייר.

 

עם הבודדים שזכו למכירות נאות (וכן לפרס Blooker) נמנה ספר הבישול החווייתי "Julie and Julia", המבוסס על הבלוג The Julie/Julia Project של ג'ולי פאוול, שיעובד בקרוב לסרט בכיכובה של מריל סטריפ. למרות הביקורת הצוננת ב"ניו יורק טיימס" ("יש יותר מדי בלוג בדנ"א") הוא מדורג במקום ה־43 המכובד בקטגוריית ספרי הבישול של אמזון. "The Hipster Handbook" של רוברט לאנהאם, שמקורו בבלוג freewilliamsburg.com, נמכר גם הוא בעשרות אלפי עותקים. ואם למישהו נראה היה שהטרנד העולמי גווע בטרם הספיק ללבלב, במרץ האחרון הוכיחו ההוצאות האמריקאיות מאיפה משתין החלום: על פי השמועות, הוצאת Random House התמודדה במכרז על רכישת הזכויות להדפסת הבלוג stuffwhitepeoplelike וזיכתה את מייסדו, כריסטיאן לאנדר, בסכום אסטרונומי של 300 אלף דולר.

 

אז מה הופך ספר בלוג אחד להצלחה ואחר לכישלון? הסופר קורי דוקטורו, מחבר ספרי מד"ב ובלוגר מוכר, שיבח את התרומה של הבלוג לסופרים לעתיד, כשעמד בראש צוות השופטים בתחרות ה־Blooker: "כאשר מעלים טיוטות קצרות לרשת קורה דבר מדהים: הקוראים עוזרים לחבר ביניהן ולהפוך אותן לספרים או ל־Blooks מפותחים", אמר. אם להאמין לשמועות, פאוול אולי שלשלה לכיסה מקדמה בת שש ספרות, אבל ייתכן ש־Blooks מן הסוג שעליו מדבר דוקטורו - ספרים לכל דבר, שתהליך הכתיבה שלהם פשוט חברתי מן הרגיל (כמו רב המכר "הזנב הארוך" של כריס אנדרסון) - הם שיניבו את הפירות הבשלים ביותר מהמעורבות המקוונת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x