$
מוסף באזז דצמבר 2010

5 המקומות הכי חמים על הגלובוס

נרדמים עם האצולה הבריטית, מתעוררים מעל ניו יורק, משתגעים עם יפנים בפריז, אוכלים אדמה בקופנהגן, לועגים לבורסה במילאנו

שירות כלכליסט 10:1208.12.10

לונדון: המלון היקר ביותר בממלכה נפתח מחדש

 

לאחר שיפוץ שארך שלוש שנים ומחירו הגיע ל־220 מיליון ליש"ט, נפתח מחדש מלון סאבוי, אחד ממלונות היוקרה האיקוניים בהיסטוריה של בריטניה. לסאבוי היסטוריה מפוארת - הוא נחשב למלון היוקרה הראשון ואירח שורה של שועי עולם: קלוד מונה צייר את הנוף הנשקף מחלון החדר שבו התאכסן, צ'רצ'יל נהג לסעוד בו את ארוחות הצהריים בזמן מלחמת העולם השנייה, המלכה אליזבת השנייה הציגה באחד מנשפיו את חתנה פיליפ, ומרילין מונרו קיימה בו מסיבת עיתונאים שערורייתית. שמות אחרים בספר האורחים הם מרלן דיטריך, מרלון ברנדו, אודרי הפבורן, צ'רלי צ'פלין, הביטלס ובוב דילן.

  

מחיר ללילה: החל ב־350 ליש"ט לחדר זוגי מחיר ללילה: החל ב־350 ליש"ט לחדר זוגי

 

סאבוי הוקם ב־1889 על ידי ריצ'ארד דוילי־קארט, איש תיאטרון בריטי שהתקין במלון את כל החידושים האחרונים שאליהם נחשף באמריקה, וכך היה סאבוי למלון הראשון בלונדון שכלל תאורה חשמלית ומעליות חשמליות. עלויות השיפוץ היו כפולות ממה שתוכנן בתחילה, והן נחשבות לשוברות שיאים גם לעומת מלונות יוקרה - אבל למרות הסכומים העצומים, התוצאה אינה מנקרת עיניים: "לא היתה לנו כוונה לשנות את הסאבוי", הסבירו בהנהלת המלון, "רצינו לשמר אותו, לשחזר את המורשת ולפתח אותה". מרבית הכספים הושקעו בהחלפת התשתיות, אבל בסוויטה המלכותית אפשר עדיין למצוא מיטה ששווה 25 אלף ליש"ט, מראות שנהפכות לטלוויזיות וארון נעליים ממוזג. במלון המשופץ 268 חדרים, בר בסגנון ארט דקו ו־650 אנשי צוות. האורח הראשון שמיהר להשתכן בו לאחר הפתיחה היה השחקן והמחזאי הבריטי־יהודי סטיבן פריי.www.fairmont.com/savoy

 

פריז: מורקאמי מזעזע את האצולה

 

הרטרוספקטיבה הראשונה של האמן היפני טקשי מורקאמי בצרפת מעוררת תגובות נרגשות: פסליו הצבעוניים והגרוטסקיים המוצבים בארמון ורסאי עוררו את התנגדותו של הנסיך סיקסטוס־אנרי דה בורבון־פארמה, נצר לשושלת בורבון, שעתר נגד התערוכה שמכתימה, לדעתו, את הטעם הצרפתי המשובח. "העבודות האלה חותרות תחת הסגנון והמהות של המוזיאון", נכתב בכתב התביעה. אל הנסיך הצטרפו עוד 11 אלף איש, שחתמו על עצומה שקראה לשר התרבות הצרפתי לסגור את התערוכה.

 

מורקאמי, בתגובה, אמר כי עבודותיו רק עוזרות למבקרים להעריך את מראהו המוגזם של הארמון הבארוקי, שהוקם על ידי המלך לואי ה־14 (גם הוא, אגב, משושלת בורבון). למרות כל המהומה, התערוכה תוצג בוורסאי כמתוכנן עד אמצע החודש. אם לשפוט לפי ההמונים שגודשים את התערוכה, המחאה רק עוררה תגובה הפוכה.

  

טקשי מורקאמי: פסלים צבעוניים וגרוטסקיים טקשי מורקאמי: פסלים צבעוניים וגרוטסקיים צילום: MCT

 

מורקאמי, שעבודותיו הצבעוניות מושפעות מאנימציה יפנית, הוא אמן מוכר גם מחוץ לגבולות יפן, וידוע בין היתר בזכות שיתוף הפעולה שלו עם מותג היוקרה לואי ויטון. בתערוכה הוא מציג בין השאר פסל בודהה מוזהב המתנשא לגובה של חמישה מטרים ומוצב בגן הארמון, ופורטרט עצמי שלו עם כלבו.

tinyurl.com/murakami-paris

 

ניו יורק: לגור בפרנק גרי

 

כמה אלפי ניו־יורקרים יזכו בקרוב לשכור דירה בגורד שחקים חדש בתכנונו של האדריכל פרנק גרי. המגדל, ברחוב ספרוס (Spruce) 8, סמוך מאוד לגשר ברוקלין, הוא בניין המגורים הראשון שגרי מתכנן בניו יורק. הוא מתנשא לגובה של 264 מטר, מה שהופך אותו למגדל המגורים הגבוה בעיר, וכולל 903 חללי מגורים, חדר כושר, בריכה וספא שיעמדו לרשות הדיירים, וכן חללים ציבוריים כמו בית ספר ומרכז רפואי.

 

 

מגדל פרנק גרי מגדל פרנק גרי

קפלי הפלדה העצומים והנוצצים המעטרים את חזית המבנה הם סימן ההיכר של גרי, והופכים את הבניין לאחד הבולטים בקו הרקיע של מנהטן. בראיונות הסביר גרי שכאשר תכנן את קפלי הפלדה היה לו פחות חשוב איך ייראו ויותר איך ישפיעו על עיצוב הפנים של הדירות - הקפלים משתפלים באין ספור זוויות, כך שנוצרים 600 סוגים של חללים השונים זה מזה. את ההשראה קיבל גרי מאמנים קלאסיים: "הייתי מוקסם מהדרך שבה מאסטרים כמו מיכאלאנג'לו ולאונרדו חקרו את תכונות האריג", הוא סיפר בראיון.

 

גרי השקיע מחשבה רבה בתכנון החלונות, כך שהדיירים יקבלו טווח ראייה רחב במיוחד, עניין נדיר בדירות ניו־יורקיות. בבסיס הבניין תכנן גרי בית ספר יסודי האמור לקלוט 630 תלמידים. זהו החלק היחיד בבניין שאינו מכוסה פלדה: גרי יצר אותו מלבנים, בניסיון להתאים את החלק התחתון של הקומפלקס לשכונה שבה הוא נמצא.

 

קופנהגן: הכי טעים בעולם

 

השנה היא ללא ספק השנה של נומה: ממסעדה נורדית קטנה ליודעי ח"ן היא כבשה את פסגת הקולינריה העולמית, ונהפכה למוקד עלייה לרגל לשפים, מבקרי אוכל וחובבי גורמה. מאז דורגה כמסעדה הטובה בעולם בדירוג 2010 של המגזין הבריטי הנחשב "Restaurant", מתקבלות שם 100 אלף הזמנות מדי חודש. במקביל נהפכה המסעדה הקטנה מקופנהגן, הכוללת 12 שולחנות בלבד, לקובעת טעם משמעותית, ומסעדות חדשות נפתחות ברוחה (כולל מסעדת "שקוף" הישראלית).

  

מתוך ספר noma מתוך ספר noma

 

מי שלא מתכוון לעלות על מטוס לדנמרק יוכל להסתפק בספר יפהפה שיצא החודש בהוצאת פיידון ומציג את פאר יצירתו של השף רנה רדזפי, שהקים את נומה לפני שבע שנים. רדזפי מתבסס בבישוליו על חומרי גלם מקומיים בלבד, ומשלב מסורות נורדיות עם טכניקות חדשניות. בין המנות המוגשות במסעדה: לנגוסטין וטעמי ים, אויסטרים וכרוב של חורף, ואיש שלג ממרנג תפוחים מיובשים וסורבה פטל. אל מעמדו ככוכב בשמי הקולינריה הגלובלית הוא משתדל להתייחס בשוויון נפש: "זה לא שאנחנו מרוויחים יותר כסף: המסעדה נשארה מלאה כפי שהיתה לפני שלוש שנים", אמר לאחרונה בראיון. "זה רק שיעור ההזמנות שעלה ב־2,000%". www.noma.dk

 

מילאנו: אצבע משולשת לבורסה

 

מאוריציו קטאלן בחר למקם את פסלו הפרובוקטיבי דווקא לפני הבניין המהודר של הבורסה לניירות ערך במילאנו. הפסל עשוי שיש המעוצב ככף יד עצומה שאצבעותיה חתוכות - פרט לאצבע האמצעית, המזדקרת בהתרסה. היד מונחת על קובייה, העשויה גם היא שיש. האמן האיטלקי כינה את פסלו “L.O.V.E”, אולם תושבי מילאנו מכנים אותו "Dito Medio" (האצבע האמצעית).

 

הפסל הוצב לקראת תערוכה של קטאלן בשם "Against Ideologies" שהוצגה במקום. הוא נתרם על ידי האמן למילאנו; במועצת העיר סירבו בתחילה לקבלו, אבל בסופו של דבר קיבלו אותו, והחליטו להאריך את הצבתו במיקום הנוכחי עד חג המולד, אז יעבור למקום אחר בעיר. "אנחנו רוצים שיכירו בעיר כבירת האמנות העכשווית, ולכן אנחנו צריכים לקבל גם דברים שאנחנו לא אוהבים", הסבירו שם.

 

קטאלן ידוע כאמן מתריס שנוהג לבחון בעבודותיו את גבולות הסובלנות הציבורית: הוא כבר הציג בעבודותיו את האפיפיור נפגע ממטאוריט, את היטלר כורע, ולפני כמה שנים עורר שערורייה כשהציג בובות ילדים תלויים משתלשלות מעץ. צפויה תערוכה נרחבת שלו במוזיאון גוגנהיים בניו יורק בשנה הבאה.

 

קטאלן סיפר כי יצר את הפסל במיוחד עבור מילאנו. כשהתבקש להסביר את היצירה, הוא העדיף להשאיר מקום פתוח לפרשנות: "אין לי שום דבר נגד הבורסה, ואני לא מחווה אצבע משולשת כלפי אף אחד", אמר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x